Sega hadde Dreamcast-twirlien på draktene til Man Utd. og Arsenal. Det kaller jeg markedsføring. I markedsundersøkelser viste det seg at over 70% av alle potensielle kjøpere i markedssegmentet mellom 13 og 28 visste at Dreamcast ville komme 9/9/99. Sega fikk lov til å projisere en feit Dreamcast-reklame på parliamentet i London. Sega brukte milliarder på reklame og sponsing for å spre varemerket Dreamcast. Var du virkelig ikke med i gamet på den tiden? Jeg spilte nesten ikke annet enn PC-spill den gangen, men jeg hadde likevel temmelig full oversikt. Det var nesten umulig å unngå den.
Problemet kom dog når den skulle kjempe mot den tenkte utfordreren Sony. På dette tidspunktet visste ikke brukermassen noe om PS2, annet enn at den var en superdatamaskin og at Ken Kutaragi sa den rocket rumpe. Vi hadde også sett et par demoer à la T-Rex-demoen til PSX, som med andre ord er 100% urealistisk med hensyn til faktisk ytelse. Men det selger, selv om det er tull. En 300MHz 128-bits RISC kunne knapt blitt kalt noe mer enn en kraftig prosessor i 1999, og da PS2 endelig ble lansert var den vel strengt tatt ikke i nærheten av å innfri de forventningene folk hadde til den. Men da var det litt sent, for Dreamcast, en maskin med omtrent tilsvarende spesifikasjoner, men til og med overlegne anti-aliasingsrutiner og svært enkel og fleksibel dev kit (man hadde lært av Saturn, et dual-CPU-beist ingen klarte kode noe fornuftig til). Enkelt og greit. Dreamcast var alt det den skulle være, men den forestilte kraften til PS2 drepte den før den engang rakk lage seg et marked. Nok et eksempel på at spillmarkedet i dag er temmelig kunstig ... 100 millioner potensielle kunder? Æh. Scratch det. Så lenge merket ikke er Sony er det nærmere halvparten, og mesteparten av PS2-eiere bruker den primært som DVD-spiller og sekundært som fotballspill. Desverre.
X-Box hadde et markedsføringsbudsjett på over 4 milliarder dollar, hvilket med datidens ekstremt sterke kurs var nær ved 25 milliarder kroner. Det er mye penger. Men den klarte ikke raske til seg mer enn 15-20% av markedet likevel, på linje med Nintendo som knapt markedsførte sin konsoll i forhold til Microsofts massive kampanje. Markedsføring er ikke alt. MS har angivelig tapt over 50 milliarder kroner på X-Box, og de kommer nok til å tape 50 milliarder til på denne. Hvorfor skulle noen rette seg etter en utfordrer når det gitte markedet ikke vil betale 5000 kr. for en teoretisk 11 GHz monster-maskin hvis grafiske kapabiliteter krever et fullsatt 3D-artistteams harde innsats i 3 år for å utfordres? Artikkelen påpeker det største problemet med neste hardwaregenerasjon: hva er det vi skal spille på dem? Shrek?