Lovregulering av spill
Dataspill er i dag ikke spesifikt regulert av norsk lov, slik som film og videogram er. Det finnes altså ikke noe lovhjemmel for å hindre at barn under 18 år kjøper spill med grove voldsskildringer. Det finnes allikevel lovparagrafer som regulerer omsetningen av dataspill i Norge. Vi skal her beskrive kort de lover som gjelder i Norge, samt ordninger som gjelder i land som har lovgivning eller andre ordninger på området.
Se for øvrig beskrivelsen av PEGI-systemet for selvregulering av dataspill, som gjelder i 16 Europeiske land. Dette er en frivillig merkeordning, som også Norge er en del av.
Lover i Norge
Omsetning av dataspill er altså ikke regulert av norsk lov når det gjelder forhåndssensur eller aldersgrenser. Men dataspill kan rammes av Straffelovens § 382. Ordlyden i første setning er slik:
"Med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder eller med begge deler straffes den som utgir eller frambyr til salg eller leie eller på annen måte søker å utbre film, videogram eller lignende der det i underholdningsøyemed er gjort utilbørlig bruk av grove voldsskildringer." Dataspill omfattes av formuleringen "eller lignende". Et eventuelt forbud av et dataspill må gjøres av en domstol. Etter at loven trådte i kraft mai 1998 har ingen dataspill blitt forbudt. Det har heller ikke vært noen rettssaker. Spillet Grand Theft Auto 3 ble i januar 2002 anmeldt til politiet av Barneombudet og Forbrukerombudet, men anmeldelsen ble henlagt.
Dataspill er også omfattet av straffeloven § 204 om pornografi, samt av annet generelt lovverk, bl.a. markedsføringsloven. Forbrukerombudet henviste til markedsføringsloven når de påla importøren av Grand Theft Auto å merke spillet med at det var "ekstremt voldelig og uegnet for barn."
[/b]