Pinball tråden

ganon

The Boshy
#1
I det siste har jeg kjent litt på abstinenser på å spille pinball, så sist jeg var på jobb leste jeg meg opp generelt om flippere, samt hvor man kan kjøpe et til eget bruk, hvordan vedlikeholdet er og hva man må se etter hvis man har tenkt å steget og kjøpe. Det blir sikkert skriblerier etter å ha prøvd nye maskiner eller hvis jeg ender opp med en maskin hjemme.
Men først litt kort om utviklingen til flipperspill opp igjennom historien og hvorfor de nå passer bedre i hjemmet enn før.

pre 1940 tallet:

Flipperspill var mer som pachinko maskiner uten input fra spilleren etter at ballen er sendt avgårde typisk med en kø eller lignende. Fjæravtrekkeren kom i 1869 og det skjedde ikke noe stort utviklingsmessig før myntmekanismen kom på 30 tallet.

1940-1980 tallet:

Flipperspill fikk flippere for første gang i 1947 i spillet Humpty Dumpty, men det var ikke før i 1950 i spillet Spot Bowler at flipperne fikk posisjonen sin som vi kjenner i dag.

43aa8681925f936da15de3a676c24b18.jpg


Humpty dumpty sine flippere var veldig svake og man måtte gradvis vippe ballen mot toppen

12330-1-spotbowler pinball.jpg


Første utgave av den moderne utformingen av et flipperspill

1980--> :

Det er her flipperspill for meg blir interessant. Spill som f.eks. Bad cats, Addams Family, og Pinbot har moduser man kjemper seg gradvis igjennom før man når endgame aka wizard mode i flipperspill. Spillene slutter ikke her, men man får gjerne noen bonuser som ikke nås på andre måter og blir flyttet tilbake i modus og har muligheten til å oppnå wizard mode på nytt.
Moderne spill har gjerne flere wizard moduser og en lang og kronglete vei for å komme dit, og det er hva som virker forlokkende på meg hvis man skal ha et spill hjemme.

Noe spesielt med moderne spill er også at koden i spillet er under utvikling gjerne lenge etter at spillene er sluppet. Ved hjelp av tilbakemeldinger fra spillerne blir det gjort endringer i oppdragene for å skape et mest mulig balansert spill.

Siden det er veldig mye unik hardware i flippere blir også dette utbedret i løpet av produksjonslivet til hver flipper når det blir oppdaget svakheter. Dette være seg ramper som løsner etter å ha blitt truffet hardt x antall ganger, eller ledninger som burde rutes annerledes for å unngå å bli løse. Kjekt å vite at man er essensielt en betatester på en veldig dyr maskin om man forhåndsbestiller en helt ny flipper.

De mest moderne flipperspillene er også direkte myntet på private kjøpere, med forskjellige utgaver av spillene. Spillene kommer gjerne i standard, premium og limited edition utgaver hvor premium og LE utgavene har noen ekstra gameplay elementer som flere skuddmuligheter og flere figurer.

Godzilla-Pro-pf-medres2.jpg


Godzilla pro utgave. Legg merke til at Godzilla og Mecha Godzilla er flate utskjærte karakterer i plastikk.

127-godzilla.jpg


Premium utgaven har soldige figurer, legg også merke til broen som er interaktiv, og se videoen for å se hvor kul bygningen er som kan bli rasert og endre banen til kulen.


Godzilla flipperen gikk rett til topps på pinside.com, og er flipperen som fikk meg til å investere tid til å utforske mer om flippere. De har faktisk denne på Tilt i Oslo!

Nå er det ikke slik at Premium utgaven nødvendigvis er den beste! Ekstra gimmiker som f.eks bygningen i Godzilla fører til pauser i spillet, noe som kan bli irriterende i lengden. Legg til at premium/LE versjonen raskt koster 15k ekstra for noen plastleker så virker pro utgavene som gjerne flyter bedre straks mer forlokkende.

Stern var en stund enerådende på pinball markedet, men de siste årene har det dukket opp flere interessante små utgivere som har lagd noen av de råeste maskinene noensinne. Dette har ført til at Stern også har uppet spillet sitt og levert fremragende spill de siste årene etter en periode med lite innovasjon.

JJP ( Jersey Jack Pinball)

JJP har fått bruke noen store lisenser som Toy Story og Hobbiten, men den flotteste maskinen deres etter min mening er Pirates of the caribbean.


Spooky Pinball

SP har lagd tre eller fire maskiner så langt tror jeg, (usikker på om Rob Zombie flipperen er en egen utgivelse eller en rebrand) Ultraman, Total Nuclear annhilation, og Halloween som jeg også har nevnt i filmtråden.

Pinball Brothers

Svenske PB har kun en maskin tilgjengelig for øyeblikket, men det er også maskinen jeg har mest lyst på, nemlig Alien! Denne maskinen hadde en veldig kronglete fødsel da britiske Heighwey gikk konkurs i 2018, året etter at de ferdigstilte maskinen. PB tok over maskinen og gjorde en god del endringer før de relanserte maskinen.

 
Sist redigert: