[Multi] Wasteland 3, det erke meh

Lodin

Der Waaaah
#1


Endelig er det tredje spillet i serien ute og jeg har allerede klokka over 10 timer på det? Hvorfor det? Fordi det såklart er helt fantastisk bra.
Ihvertfall foregår dette bare noen år etter 2. På slutten av det måtte Rangeren nuke sin egen base og flesteparten av dem ble utsletta i kamp mot den onde AIen Cochise. De synger på siste verset, men så blir de kontakta av The Patriark, kongen av Colorado. Han ber dem sende styrker for å hjelpe seg med diverse problemer og i bytte skal de få så mye ressurser og rekrutter de bare måtte ønske. Rangerene har ikke mye valg og sender omtrent det de har av folk, 50 mann og armerte panserbiler i convoy.
Ting ser ut til å gå bra, men så blir de tatt i bakhold ute på en frossen sjø og alt går til helvete. Når alt er sagt og spist er det bare tre overlevende igjen. De greier ihvertfall å kjempe seg fri og når fram til flybasen hvor Patriarken møter dem. Han er naturligvis skuffa, men innrømmer at det var hans egen skyld at alt gikk dritt, av forskjellige grunner.
Problemet hans er da at de tre fæle unga hans har starta for seg selv og vil bli visir istedetfor visiren. Målet ditt er å få dem hjem åkke som. Han kan ikke stole på sine egne folk og tydde derfor til Rangerene som selv i Colorado er legender. Så starter et intrigespill mellom mætti faksjoner uten like hvor det viser seg at stort sett alle er dicks.

Da dette ble kickstarta for ei god stund sida glemte jeg å støtte det. Ihvertfall bestemte jeg meg for å ikke følge med på utviklinga og så bare to trailere så jeg gikk inn nærmest blind.
Gameplayet er for det meste det samme som i 2, live action utforsking som så blir turn based slåssing. Det er dog mer strømlinjeforma og jeg tolka dette som at det var dumma ned. Det er det dog ikke egntlig, stort sett alle funksjoner og stats er der fremdeles, men nå mer elegant.
Ble og småsur da jeg skulle mekke folka mine og kun fikk laga to stykker. Der tok jeg og feil for man får mekke to til med en gang man er ferdig med tutorialen. Den er forøvrig veldig god til å lære en åssen nye og gamle systemer funker.
Ihvertfall får Rangerene den førnevnte flybasen som base. Denne er i ruiner, men et av hovedmåla er å bygge opp ikke bare den, men og styrkene sine. Bla. må du finne diverse folk som kan drive våpenlager og sykestue for at disse skal pusses opp. Dette var det siste jeg hadde forventa og er veldig artig selvom man aldri får designe no selv. Det man derimot får gjøre er å vurdere hvem man vil ha med. Fant fek.s en klone av en av de store busefantene fra 1. Han virka ålreit så jeg hyra ham til å drive laboratoriet, men det kan godt hende dette biter meg fullstendig i ræva. Om ikke annet leda det til en av de mest hysteriske sekvensene i spillet sålangt så jeg angrer ikke.
Spillet er til tider fantastisk morsomt. Istad fikk jeg en ny følgesvenn, papegøyen Polly. Polly vil ikke ha kjeks, han vil at du skal pule deg sjæl i ræva og banner konstant.

Så var det en annen ting jeg var urolig for, nemlig at all prating er stemmegitt. Regna med det ville bli noe alla overgangen fra Morrowind til Oblivion hvor folk plutselig ikke hadde så mye å si. Der tok jeg jammen og feil gitt for disse folka prater høl i huet på deg og det er stort sett gjort av utmerkde skuespillere. Favoritten min sålangt er en luchador fra Skottland.

Slåsseskytinga er ihvertfall stort det samme som før. Tenk Divinity: Original Sin bare satt i Fallout. Den store gamechangeren er at man reiser rundt i ei beltevogn og i kamper med masse åpen plass får man bruke denne. Den fungere ikke bare som cover for folka dine, men kan og utstyres med diverse våpen. Den kan såklart og meie ned de fleste fiender. Normalt styrer man bare seks folk, men beltevogna regnes som egen karakter når den er med.
Alikevel var jeg litt skuffa over at de har senka tallet fra 7 til 6 Rangere. Greia er bare det at man stadig vekk får med seg folk og fe som som man ikke har kontroll over. Akkurat nå har jeg med meg seks Rangere, to katter, en av dem er teknisk sett ranger og går med hatt og kjederøyker, førnevnte Polly og ei blå dame som valser rundt i bare BH og truse. Har forøvrig tenkt å øke hæren min så fort jeg klarer å hacke robutter.

Det bruker samme grafikkmotor som Torment: Tides of Numenara, bare noen hakk hvassere. Særlig samtalene med viktige folk som går over i førsteperson er veldig ålreite. Ikke noe å hyle hjem om, men det ser ikke ut som Høgg, sånn som Wasteland 2 gjorde da det kom.
Stemmeskuespillet er overaskende bra og variert, særlig med tanke på hvor jævla mange unike karakterer som er med.

SÅ ja, dette er min GOATSE, men det er to caveater. Coopen er fullstendig krise. At ikke InXile droppa den foreløpig skjønner jeg ikke. Såklart folk hadde blitt sure, men jeg tror ikke de som hadde gleda seg er mindre sure akkurat nå.
Sånn ellers har det kjørt utmerket på PCen min. Eneste buggz jeg har hatt var da ei rifle jeg plukka opp ikke var i inventoryet mitt.
Vil dog ikke anbefale folk å kjøpe dette på PS4 da det etter sigende er helt kriseport. Bedriten framerate og konstant kræsjing. Finnes og på Bone, men den versjonen aner jeg ikke no om.
Å spille med gamepad funker vistnok dog veldig bra. Bortsett fra at det såklart er slitsomt å navigere inventory så har de vistnok kommet på noen ålreite løsninger. Spilla 2 litt på Switch og det var no skikkelig dritt ettersom jeg var vant til musboard. Alt i menyer tok dobbelt så lang tid med stikker.

Sånn ellers vil jeg på det sterkeste anbefale folk å kjøpe Digital Deluxe utgaven på PC. Koster 100 kroner mer og ikke alt man får med er så fett. Det er fek.s ei pakke med gullvåpen med solide stats som man får helt fra starten. Etter å ha blitt ferdig med tutorialen bestemte jeg meg for å starte på nytt og skrudde av den biten i Steam.
Manualen til spillet får man også bare med her, men den er totalt unødvendig siden oppslagsverket i spillet har all den samme infoen.
Det som derimot gjør dette gull er guiden. Først trudde jeg dette skulle være en walkthrough, men nei, det er derimot en fylldig oppsumering av Wasteland universet og går kronologisk gjennom de viktigste hendelsene i 1 og 2. Prøvde å spille remaken av 1 i fjor og den er faen ikke mye spillbar lenger. Trukke den var det da heller. Greide såvidt å forstå åssen man spiller ved å lese manualen til C64-versjonen.
Det er rent ut fascinerende å se hvor lojale historisk sett utviklerne har holdt seg til et spill fra 1988.
Jo også får man med deler av soundtracket som også eier. Flere av låtene har vokal og særlig emo-goth coveren av Monster Mash ruler (det mekker faktisk totalt sense i spillet når man kommer dit).

Jo også til sist vil jeg bare nevne det som sansynligvis er årets mest malplasserte anmeldelse. RPS satte Brendan Caldwell og det er ganske opplagt at han er en millenial som aldri har spilla no klassisk CRPG. Måtte humre for hovedtingene han klager over er at det er for langt, det turbasert kampsystemet er kjedelig og humoren er ikke morsom. Et eksempel er at det ikke er morsomt er at man kan pisse på snøballer og pælme dem på folk. Hele poenget med disse spilla er vel at de skal appellere til de gamle fansa, men nei da. Etterhvert kom det såklart fram i kommentartråden at fyren digga Outer Worlds. :v


P.S. Tidligere i dag fant jeg det beste våpenet i noe spill noensinne.
 
#2
Koser meg veldig med denne spillen.

Har sloss mot latinoklovner, orker ingen diskusjoner.
 

Lodin

Der Waaaah
#3
Den digre patchen noen av dere har venta på kommer neste uke så da har Inxile slippi denne jævla fete kortfilmen. Mekka av noen av de samme folka som introen til 2. Det er og bekrefta DLC neste år.

 

Lodin

Der Waaaah
#4
Den neste store patchen er ute og nå er spillet på det punktet hvor de stort sett bare flisespikker. En funny ting de har slengt med er ridder og trollmann-kostymer man får av DnD nerdene etterhvert. :v
It is a mystical time in the mysterious land of Wastelandia! Dragons are afoot, and rogue knights parlay with wicked constabularies to win over fair maidens’ hearts… Ok, ok, fine. None of that is true. There’s nothing mystical about burnt out Colorado in the post-apocalypse, and there most certainly are no dragons mucking about.

So if there’s no dragons and wizardry, then what in the hell is with the dungeon spelunking theme? Well, it’s a strange world, people dress up like clowns and dead presidents, and our last patch was themed after a bowl of cannibal chili, so, whatever. It’s a weird world.

Let us get back on thine proper track! Last week we announced that Patch 1.3.0 would be getting the first set of free costumes, as well as a tease of a new difficulty setting: Tourist mode. Of course that’s not all, and this patch is packed full of fixes and changes to improve the quality of your life—which is our #1 goal.

Alright, well, time to dig into the patch notes!

Update: We originally said PlayStation was going to be delayed, but it’s not! All platforms will be published around the same time.

Wasteland 3 Patch 1.3.0 “Robots & Rangers”

Highlights
 • New difficulty mode: Tourist
  • Tourist mode is easier than Rookie, letting you enjoy Wasteland 3’s story, with combat difficulty taking a back seat.
 • New cosmetics!
  • New Hair, Beards, and Pants have been added to character creation.
  • The Handmade Wizard and Knight costumes will let you roleplay all your Robots & Rangers fantasies. Anyone already past the Cornered Rats mission (Garden of the Gods) will receive them automatically, while anyone progressing through the quests will want to head back to Ranger HQ to claim the care package outside the front doors. Equip the costumes at the wardrobe in Ranger HQ or the clothing shop in Downtown Colorado Springs ... and attack the darkness!
 • Intelligence now gives +1 skill point for every point of Intelligence spent, up from +1
  • This change applies retroactively to existing save games.
 • The Book Learnin’ and Answering Machine achievements are now achievable.
  • Note: The missing Book Learnin’ note becomes available after passing a Leadership skill check when first meeting the Patriarch and then speaking to Magistrate Silas Watkins in Downtown Colorado Springs.
 • Resolved an animation stutter that appeared as a framerate drop while moving, and was particularly noticeable on the PlayStation 4.
 • More actions are now able to be bound to keyboard and mouse, most notably camera panning. The game will also unmap double-bound keys to prevent input conflicts, and warn you about missing keybinds before you leave the menu.


Gameplay
 • Rangers who have been downed should now be visible after transitioning to a new scene, as though you dragged their bloody corpse along with you. :D
 • An issue preventing some players from being able to proceed through the slides during the song at the end credits has been resolved.
 • Loading a save game where a Ranger was incapacitated will now keep them incapacitated, where before they would be in a selectable-but-unusable zombie-like state.
 • Fixed the issue that could cause a game over screen immediately upon loading a save game.
 • Fixed bugs that could prevent companions from joining the squad under certain conditions.
 • Ironclad Cordite now comes with the Cyborg Mods perk unlocked, because, duh.
 • Resolved a blocker in the Hard Knox Life quest where the Head Rancher would restart the quest rather than allow completion. We’re aware of some oddness that can still occur during this quest and are looking to clean it up in a future update.
 • Creepy Dolls have an extra info field in the Archive Screen now with creepy, creepy lore.
 • Fixed an issue with Poindexter quirk that could cause CON to go below 0.
 • You can now reselect the "No Quirk" option in the character creation screen. But… come on. They’re cool. Pick one.
 • Fixed a bug where creating more than 6 custom characters would prevent the player from scrolling down to the companions in the Manage Squad Screen.
 • Fixed softlock occuring after the last character with AP kills themselves.
 • Fixed a bug that could cause an infinite enemy turn after declining La Perla’s mission and attacking her while she leaves.
 • Fixed an issue where re-adding Lucia Wesson could sometimes cause a black screen.
 • Resolved a softlock occurring when loading into Ranger HQ after sending Lucia to the Garden of the Gods.
 • Ditso Gogo now drops a Clown Wig Ornament.
 • Grenade boxes in Yuma are reachable now.
 • Fixed a bug that was preventing the Minesweeper perk from working with gas mines.
 • Fixed a bug that was causing Heavy Machine Guns to ignore the Friendly Fire setting. Fire through your friends with gusto.
  • Note: Deliberately targeting a friendly when you attack will always cause damage, regardless of Friendly Fire setting. Shoot responsibly.
 • The Call to Action mission can no longer be completed multiple times.
 • Revive AP cost shown in the prompt is now consistent with its actual value.
 • Mechanics skill shows the correct Repair Kit effectiveness value at level 5.
 • Fixed an issue where the first Ranger in the squad would always attempt to use Charm Animal, even if you had a higher-skilled character.
 • Fixed a frw typos.
 • Fixed a bug in which the Pyromaniac quirk was triggering when any elemental damage was used, not just explosive and fire damage.
 • Fixed an issue where attacking Marshalls would appear to add reputation points in the pop up. This was a display issue only; they were properly subtracted from the reputation.
 • Prasad’s health bar will appear ‘injured’ during the damn fight, as she’s mere moments from her guts oozing nice like a melted malted.
 • The Prasad Memorial Hologram can no longer be targeted and killed for XP and loot. You monsters...
 • Players can no longer bypass the initial Cordite/Mechanic confrontation by retrieving him from Ranger HQ after entering Yuma County Speedway the first time, which would cause unintended issues later in the quest.
 • [Localization] In Polish, the Sadomasochist quirk now has correct extra text in its description.
 • Payasos in the Clown Museum scene now have visible bodies after reloading a save. Something, something, scary invisible clown joke. Whatever.
 • Fixed a bug in which the player could leave a conversation too early with Liberty Buchanan in Yuma County Speedway.
 • The Stormer Perk no longer consumes AP for an attack even if its trigger conditions have been met.


Balance
 • Intelligence now gives +1 skill point for every point of Intelligence spent, up from +1 every other point.
  • “We want smart characters to FEEL smarter. We weren’t satisfied with how intelligence related to your character’s build. Also, given our recent nerf to the crit chance that intelligence granted, we wanted to give it a little boost.”
 • We’ve updated how the Suncatcher works in Garden of the Gods. Rather than doing tons of impact damage directly to targets, we’ve updated it to instead focus on spreading fire-patches around the battlefield.
  • “We weren’t happy with how much the sun-catcher trivialized that otherwise difficult fight in Garden of the Gods. We wanted taking the back route to feel like a distinct advantage, but still wanted the player to feel challenged.”
 • We’ve adjusted the Scar Collector fight in Ranger HQ to be more challenging. We’ve updated the enemy composition, as well as the number of NPC Rangers likely to be around during that fight.
  • “We found that players didn’t really need to participate in that fight to win it. The NPC Rangers would ultimately clean up that fight for you without any significant losses. We’ve shifted the power in the fight so that if the player does not actively stop the Scar Collectors then the Rangers will suffer significant losses. The fight should be more challenging overall.”
 • We’ve updated the duel vs. Steeltrap to be more interesting. We’ve updated the enemy’s starting position and composition to provide a more interesting set of choices, and Steeltrap no longer starts combat directly in front of the player’s squad.
 • We’ve increased the number of enemies in the final boss battles of the game.
 • If the only remaining enemies in a combat are either hacked robots or tamed animals, the robots will automatically self-destruct and the animals will flee from combat. No more being forced to murder your temporary allies!
 • We fixed that Meat Maker weapon damage exploit. You knew it was going to happen eventually.
 • Doctors no longer cure mutations gained from World Map radiation. They can now only be cleared using No-Glo. This is so players are better able to choose whether or not to remove their mutations.
 • The game launched with a bug that allowed you to change your Quick Slot items in the middle of combat. This update fixes that. It’s a decision that’s intended to be made before a fight breaks out.
 • We've updated several interior spaces to deal more appropriately with grenades. Grenades can no longer be thrown over walls (through the ceiling) in interior spaces like the Survivalist Bunker or the Sans Lux Apartments.
 • Shotguns no longer take Scope mods. If your save game had a Scope mod installed onto a Shotgun, it'll be put back into your inventory.
 • Non-hostile World Map encounters that give free loot, such as camp sites, are now less common.


UI & Controls
 • UI elements across the game have been polished, refined, and adjusted.
 • Main menu options will no longer be grayed out incorrectly. Note: this issue may still occur while in the Options sub-menu, which will be resolved in a future patch.
 • Ability tooltips now more accurately reflect the damage or healing that you will do, including benefits from skills such as First Aid and Explosives.
 • The game will now accurately display the percentage of CON damaged or healed by certain abilities inside of ability tooltips.
 • Holding down right click with your mouse to direct your squad will now have the camera follow them around. As god intended.
 • The edge scrolling speed (moving your mouse to the edge of the screen) is now the same value as the speed at which the camera moves using the keyboard. They can be adjusted in the options menu.
 • Junk and mission items, by default, are now hidden in the default All Items view of the Inventory. They're still viewable in the Junk and Mission Items tabs. This was done to reduce the clutter on the main Inventory view. If you prefer the old behavior, you can change it back in the Options Menu.
 • When shopping for stackable items (such as ammo) at a merchant, the UI will now display how many of that item you already own.
 • Recruiting and replacing a squad member will now correctly update portrait and tooltip in Inventory and Attributes tabs.
 • Alt-tabbing out of the opening cutscene with subtitles enabled no longer causes them to desynchronize.
 • Friendly Fire damage text will no longer appear when crouching, defending, prepping, or ambushing.
 • You can now appropriately drag and drop companions in the Hire Companion Screen.
 • A sound effect has been added that plays when you try to buy something that you cannot afford to help underscore that your life choices have all led to this single disappointing moment.
 • In the Vehicle Customization Screen, the scroll wheel will now properly scroll the info in the tooltip if it’s too long, rather than cycling to the next option in the list.
 • We fixed several bugs relating to dragging, dropping, and equipping gear on characters while in the Merchant Screen.
 • We've unified the tinting of our ability icons so they're more visually consistent.
 • An audio stinger was added to the combat turn start banner in co-op.
 • Players can now drag and drop items between their Quick Slots.
 • Added improved UI messaging for when the player tries to equip/unequip items during combat.
 • The save game name field is now selected by default so you can immediately start typing your game name without having to click on the text field.
 • Fixed an issue where players were unable to use Select Character keys in the Merchant Screen by using keybinds.
 • Animal Companions and Followers such as the Provost now show their CON bars when hovering over them during exploration gameplay.
 • Fixed an issue with the secondary weapon preview not displaying in the Manage Squad Screen.
 • [Controller] Resolved a few objects and characters that couldn’t be easily interacted with when using a controller. E.g. the Slicer Dicer in Ranger HQ.
 • [Controller] Inspecting pits in Garden of the Gods will no longer result in ‘infinite’ interactions occurring.
 • [Controller] [Microsoft Store] The controller setting will now persist when closing and restarting the game.
 • [Controller] Rotating your camera while aiming an AoE weapon will no longer cause the AoE indicator to move.
 • [Controller] The crouch / stand button now grays out when not usable.
 • [Controller] Fixed some d-pad wonkiness when navigating between status effects and inventory.
 • [Controller] Fixed a bug in which gamepad users were able to attempt to buy the non-existent 11th point of a skill or attribute. Nice try, bucko.
 • [Controller] Status Effect descriptions will now appropriately disappear when players close the inspect window.


Co-op
 • GOG players can once again invite each other to a co-op game using the Galaxy overlay.
 • Fixed an issue where a Merchant Screen would continue showing when disconnected from a multiplayer session.
 • Multiple people trying to join the same co-op lobby at the same time will no longer result in one of them being stuck on a black screen.
 • The Minimap will now be present for the guest when initially loading into a MP session.
 • Fixed an odd bug where the host could in a rare instance be able to run the Kodiak around a zone like it was a squad member.
 • Fixed an issue where passing a Ranger to another user in the Manage Squad Screen would not allow that Ranger to be moved/removed from their squad until the screen was opened and closed again.
 • Fixed a UI issue where attempting to modify the same weapon/armor at the same time caused the UI to be partially unresponsive.
 • Fixed an issue where co-op players were sometimes not able to add companions to their squad even though they had room.


Art & Audio
 • Jarett Dorsey's brain will now explode even more spectacularly than before. Huzzah!
 • Strike attack effects have been changed to use a blue color palette, making them more visually consistent and distinctive.
 • The Golden Toaster companion has had its sound effects improved.
 • Added sound effects for when the player repairs the Kodiak using a Repair Kit.
 • Drools are now a bit noisier.
 • Torches in the Bizarre Warrens are a bit noiser.
 • Added additional sound effects to the Mission Notification Banner.
 • Improved the visual effect of the Flamesaw Cannon.
 • Ash is now easier to hear when he speaks to you over the intercom in Little Hell. Say it for the people in the back!
 • Ranger HQ now has sliding doors instead of swinging doors. Sliding doors are cooler.
 • Rocket launchers that deal cold damage now use a cold explosion visual effect.
 • Approaching a Scorpitron should no longer produce an ear melting effect that sounds like giant robots making sweet love to each other.


Misc.
 • The Time Capsule Challenge contest has ended, and the note and badge have been removed and replaced with the winner-designed item.
 • GOG users can now unlock achievements while offline.