Okay ... på tide med min mening. Jeg driver og leser Kent William sin omtale innimellom, og kommer til å kommentere den etter at jeg er ferdig med å ejakulere min mening utover verdensveven.
Kremt.
Det er noen som har gått inn i seg selv og kommet ut som et klokere menneske under utviklingen av FFXII. Denne "noen" har forstått at direkte kontroll i videospill er underordnet konsekvensene av valgene spilleren foretar, og designet hele grunnmekanikken som driver opplevelsen rundt dette. Istedet for å belønne tommelakrobatikk og reflekser med intensitet og spenning, belønnes små justeringer og taktisk tilrettelegging av spillestil med midlene til å utvide og raffinere din allerede velfungerende taktikk. Slow-burn. Det er ikke dritspennende, men det er utrolig behagelig og imøtekommende.
Jeg synes Final Fantasy XII er det første JRPG-et som egentlig klarer det genren stort sett prøver å oppnå. Det er en tilbakelent og behagelig opplevelse, som gir deg bittesmå belønninger for ikke å gjøre noen ting. Tilfredsstillelsen i opplevelsen kommer først og fremst av å se at du har tolket kravene en situasjon stiller riktig og besvart dem på effektivt vis. Dét er gambit-systemets store seier: Heller enn å gjøre spillet repetetivt, blir gjentatt suksess noe positivt siden det bare understreker at du mestrer systemet. Og så er det bare å utvide din tilpasning av situasjonen fortløpende via license point-systemet. Og det er alt du gjør. Egentlig. Spillet kan egentlig spilles via det lille todimensjonale kartet oppe i høyre hjørne.
Det andre denne "noen" har fått med seg, er at konvensjonene som tradisjonelt driver JRPG-er og anime er gått langt over holdbarhetsdatoen sin. De er ikke blitt støvete, de *er* støv. Greit, det hintes til litt kjærlighetstriangler og det hele er en rimelig åpenbar hero's journey, men det er underordnet selve fokuset i fortellingen: Et imperiums fall. Virkelig.
Dette er ikke en tradisjonell tøysefortelling der helten introduseres for den store, slemme fienden som kommer og nesten dreper ham og deretter drar han ut til læremesteren som viser ham hvordan han kan slå fienden og så samler han sammen en bunt med hjelpere og slår til slutt fienden i et endelig slag uten tilløp. Dette er virkelig fortellingen om et imperiums første feiltrinn og konsekvensene av det. Interne konflikter, maktbaser med svært forskjellige dagsordener, et nesten realistisk politisk renkespill presentert som en serie personlige konflikter. Fortellingen dreier seg ikke om *at* imperiet faller, men *hvorfor*. Helten er dessuten ekstern til konflikten, han er bare med på turen.
Vaan observerer maktspillet (iallfall så langt jeg har kommet) og gir spilleren en trygg liten konflikt å holde seg fast i dersom den store fortellingen ikke klarer å engasjere, men nesten alle de andre figurene er mer interessante enn ham og øver langt mer innflytelse over fortellingens utspill. Slik sett har man brukt noe av den samme fortellerteknikken som brukes så effektivt i Ico og Shadow of the Colossus: Helten som deler samme motivasjon og mål som spilleren, å se hvordan handlingen utspiller seg. Vaan er riktignok litt mer fyldig enn Wander og Ico, men stadig et uskrevet ark som representerer spillerens deltakelse uten å drive fortellingen.
Det er også en langt mer velfortalt fortelling enn det som er vanlig i spillmediet. Filmsekvensene begynner endelig å få litt driv og moment og dialogen sitter stort sett som et skudd. Til og med stemmeskuespillet er dyktig gjort, med en sjelden flyt og følelse. Ingen Oscar-kandidat, som vanlig, men milevis foran alle konkurrentene. Det er enda en ting som skiller Final Fantasy XII fra praktisk talt alle andre spill som er laget: Profesjonaliteten, den voldsomme selvsikkerheten spillet utviser. Verdenen er forholdsvis original og spennende, musikken er ikke den vanlige Hollywood-runkingen, konflikten er ikke en enkel to-timers Hollywood-fortelling transplantert inn i et førtitimers spill. Selv om det ikke er så mye spill i Final Fantasy XII (eller hva vi tradisjonelt anser som spill, nemlig direkte interaksjon mellom spiller og medium for å overvinne utfordringer), er det en av de beste ambassadørene for spillmediet noensinne.
Det snakker et språk hvem som helst kan forstå, siden det ikke krever noen fingerferdighet eller noen dedikasjon utover det man ønsker å legge i det. Du er aldri ute på noe sidespor med mindre du selv vil det, spillet føles aldri (iallfall ikke etter tyve timer) kunstig forlenget eller langdrygt. Presentasjonen er fantastisk profesjonell og gjennomført, den visuelle utformingen er imøtekommende og utpreget vellykket. Du føler deg hjemme i spillet nesten uansett hva du er ute etter, så lenge du tar det for hva det er. Slik sett er det en ludologs verste mareritt: Et spill som spiller seg selv for å presentere en lang, lang fortelling spillerens handlinger ikke har noen innvirkning på. Det er ekstremt regressivt slik sett.
Men det er et av de viktigste spillene noensinne fordi det viser hva som gjør spillmediet så interessant uten å overvelde brukeren med den potensielle kompleksiteten i det. Det er designet slik at du belønnes uansett hva du gjør, slik at du alltid føler at du oppnår noe (via gambit- og license point-systemene). Og det er forholdsvis substansielle belønninger, sammenlignet med metoden for eksempel EA bruker: "Nice!" uansett hvor dårlig du kjører bil eller "Groovy" uansett hvor mange ganger du tryner nedover fjellsida. Spillet er ikke nedlatende, det forteller deg ikke at du er flink bortsett fra når du har knust en diger, diger boss som du alltid tror du kommer til å tape mot før den plutselig knekker sammen foran deg. Det lar belønningene tale for seg selv, forteller deg ikke hvordan du skal tolke dem. Det er modent og ikke minst uvanlig.
Jeg kunne sikkert hatt det mye mer spennende med Final Fantasy XII, det kunne vært intenst og drivende spennende, gitt deg mindre håndgripelige og mer substansielle belønninger via en mer direkte spillmekanikk, men da kritiserer man appelsinen for at det ikke er et eple. Som opplevelse er spillet nesten uovertruffent, og de få gangene jeg ikke er helt engasjert av opplevelsen, sitter jeg og smiler til meg selv mens jeg plukker fra hverandre spilldesignen og gleder meg over hvor mye de har gjort riktig, hvor bra dette er for hele spillmediet.
Det er ... egentlig litt rart. Jeg synes ikke dette er en tier-kandidat fordi jeg selv har hatt en orgiastisk opplevelse. Jeg ser at de kvisete Oblivion-fansene rynker på nesen over dette og synes det er såååå tåpelig at man ikke kan krysse de usynlige linjene som er trukket gjennom hele spillet. Men så er Oblivion igjen ett av de verste spillene jeg kan forestille meg. Det er oppblåst og utrunka og kjedelig der hvor Final Fantasy XII er elegant og velgjort. Det forteller en kjip, uinteressant fortelling i alt for brede strøk mens Final Fantasy tar seg all den tiden det trenger uten å overvelde spilleren. Dette er en tier-kandidat fordi alle kan spille det. Det er en fantastisk inkluderende opplevelse som er like magisk som den er selvsagt. Den trenger egentlig ingen forklaring for å nytes. Hvem som helst kan parkere seg foran dette spillet og elske det. En familie kan benke seg foran fjernsynet og være like engasjert i fortellingen som de er uenige om hvordan gambitene skal settes opp og license-point-ene fordeles. Siden spillopplevelsen er så automatisert og enkel, blir alle i rommet inkludert i den. Alle spiller selv om de bare snakker sammen om det som skjer.
Slikt imponerer meg grenseløst. Dette er ikke perfekt, det er bare usannsynlig vellyket. Det er ikke den beste boken du har lest blandet med den beste filmen du har sett plantet midt oppi det beste spillet du har spilt. Det er bare at det oppfører seg slik. Og det får deg til å nikke med. Selv om historien er veldig Star Wars, er det Star Wars på en god måte. Det er ikke voldsomt med karakterutvikling, men de er så sympatiske at det ikke er så viktig, du setter mer pris på tiden du får sammen med dem enn å se dem vokse. Spillmekanikken er egentlig bare en serie automatiserte rutiner, men du blir belønnet hver eneste gang systemet ditt fungerer slik du planla.
Final Fantasy XII gjør alt det prøver på helt riktig. Jeg synes det fortjener litt applaus.
(Faen. Nå ble det seint her, og kjære Sancti virker ekstremt utålmodig der hun klorer på døren. Jeg kommenterer omtalen din i morgen, KW.)