1. Grand Theft Auto: Vice City (PS2/Xbox) (5 poeng)
Det er noe spesielt med et spill hvor man kan kjøre ned ferieturister med "Billie Jean" i bakgrunnen... GTA3 var en revolusjon og denne generasjonens viktigste spill. Bare se på hvor mange GTA-kloner som har dukket opp i ettertid... Men Vice City var bedre. Den pastellfargede byen i det glade 80-tall er hyggeligere enn grå Liberty City i nåtid. Motorsykler, helikoptre og ikke minst muligheten til å kjøpe eiendommer ga konseptet enda større frihet og følelse av progresjon enn tidligere. Eksepsjonell god voice acting, en historie full av popkulturelle referanser og et klassisk 80-talls soundtrack må også nevnes. Spilleglede på sitt beste.
2. Shenmue II (DC) (4 poeng)
Spillet starter mer som et spill (i ordets direkte forstand) enn originalen med mer action og det er også større og mer utfordrende. Men spillets virkelige genistrek er den fjerde og siste disken hvor Ruo møter sin sjelevenn. Svært lite interaktivt, men akk så vakkert. Japansk tale med engelske undertekster var også en positiv nyhet etter enerens til dels latterlige voice acting. Karaktergalleriet med blant andre Ren of Heavens er uforglemmelig. En skikkelig slutt på historien får vi nok aldri. Litt godt egentlig. Jeg tror nemlig ikke Sega i sin nåværende tilstand har sjans til å leve opp til forventningene.
3. Grand Theft Auto: San Andreas (PS2/Xbox) (3 poeng)
Spillet er på mange måter et maksimalistisk mesterverk og på papiret kanskje mitt drømmespill. Et overflødighetshorn med tre store byer og landsbygd, et soundtrack spillverdenen aldri har sett maken til. En enorm mengde modifikasjoner, kjøretøy og minigames. Spillet har kort sagt alt. Likevel ble jeg noe skuffet av den enkle grunn at de fortsatt ikke hadde gjort noe med problemene i grunnmekanikken som kom klarere fram med en større verden, f.eks. lagringssystemet. Likevel, i ren gjennspillingsverdi og innhold er det ingen som slår San Andreas.
4. Shenmue (DC) (2 poeng)
Kanskje det første spillet som virkelig utfordret rammene for hva et spill skal være. Yu Suzukis prosjekt var enormt ambisiøst med fortsatt tidenes høyeste budsjett for et spill. Grafikkmessig var det en revolusjon etter hva man var vant til på PSX/N64. En så kompleks og ambisiøs spillverden hadde aldri tidligere blitt utviklet. Spillet har riktignok en del tvilsom voice acting og spillmekanikk, men den japanske atmosfæren, den mystiske historien, arcadespillene og musikken gjør Shenmue til en enorm totalopplevelse.
5. Halo: Combat Evolved (Xbox) (1 poeng)
Det var utrolig mye som stemte på en gang for gutta i Bungie i 2001: Spilluniverset, våpen/coversystemet, AI-en, fysikken, kontrolloppsettet som har blitt de-facto standard for konsoll-FPS, lagringssystemet, warthogs, soundtracket, en legendarisk co-op mode... Joda, leveldesignet ble noe monotont og det kunne hatt bedre multiplayermuligheter, men i det store og hele var det et fantastisk lanseringsspill. Spillet er snart seks år og regnes fortsatt som noe av det ypperste innen sjangeren. Det sier det meste. Jeg tør påstå at uten Halo, så hadde ikke MS vært i konsollindustrien i dag...
Må også nevnes: Grand Theft Auto III, Resident Evil 4, Zelda: Twilight Princess, Burnout 3, Tom Clancy: Splinter Cell, Star Wars: Knights of The Old Republic.